Razlike v odnosu do športa med policisti posebne policijske enote in policijskimi uradniki

Namen prispevka:

Namen prispevka je ugotoviti razlike v odnosu do športa, stopnjah predanosti športu, stopnjah športnih dosežkov, športnih preferencah in splošnega zadovoljstva v življenju med policisti posebne policijske enote in policijskimi uradniki.

Metode:

Populacijo so predstavljali policisti Ministrstva za notranje zadeve Republike Hrvaške, ki so na osnovi navodil raziskovalcev neodvisno izpolnili vprašalnike. Uporabili smo naslednje vprašalnike: Odnos do športa (K1), Stopnja predanosti športu (K2), Stopnja športnih dosežkov (POSTS), Športne preference (PREFS) in Zadovoljstvo z življenjem (SWLS).

Ugotovitve:

Vse tri skupine policistov, policisti posebne policijske enote ter nižji in višji policijski uradniki, se med seboj razlikujejo v odnosu do športa, stopnji predanosti športu, športnih dosežkih, športnih preferencah in stopnji zadovoljstva v življenju. Najboljše rezultate pri vseh spremenljivkah dosegajo policisti posebne policijske enote.

Omejitve/uporabnost raziskave

Prihodnje raziskave naj bi se osredotočile na borilne športe.

Praktična uporabnost:

Rezultati naj bi služili kot nov pristop k različnim modelom vseživljenjskega učenja in usposabljanja policistov skladno z njihovo poklicno usmerjenostjo.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Izvirnost prispevka je v ugotovljenih razlikah v odnosu do športa, stopnji predanosti športu, športnih dosežkih, športnih preferencah in stopnji splošnega zadovoljstva z življenjem med policisti posebne policijske enote in policijskimi uradniki. Rezultati so lahko v pomoč pri uvajanju sprememb izobraževanja policistov.

UDK: 796:351.74/.76

Ključne besede: šport, policisti, odnos do športa, športne preference, športni dosežki

Celoten članek

v angleškem jeziku