Video nadzor in korporativna varnost

Marko Potokar, Sanja Androić

Namen prispevka:

Prispevek obsega področje video nadzora in korporativne varnosti v podjetjih v Sloveniji. Prikazati želimo osnove korporativne varnosti ter uporabo video nadzora, razloge za uporabo le tega in učinke za podjetja.

Metode:

Raziskava o področju korporativne varnosti in področju video nadzora je bila opravljena s pomočjo deskriptivne metode, ki smo jo uporabili za podajo osnovnih definicij pojmov in posameznih strokovnih teorij, ter metode anketne tehnike, ki smo jo uporabili za vprašalnik v empiričnem delu raziskovanja. Vprašalnik smo pripravili v spletnem programu EnKlikAnketa (www.1ka.si), pridobljene odgovore pa smo obdelali z deskriptivno statistiko v programskem orodju Microsoft Office Excel in jih ustrezno interpretirali.

Ugotovitve:

Izsledki raziskave kažejo, da postaja področje korporativne varnosti v Sloveniji vse bolj pomembno in da podjetja v Sloveniji uporabljajo video nadzor večinoma zgolj za varovanje, a se že kaže zavedanje o potrebah tudi na drugih področjih. Ugotavljamo, da se podjetja v Sloveniji že zavedajo potrebnosti sprememb na raziskovanih področjih. Nakazujejo se tudi spremembe v povezovanju sistemov za varovanje.

Omejitve/uporabnost raziskave

Opravljanje raziskav na področju korporativne varnosti in video nadzora je oteženo zaradi občutljivosti tematike in delno tudi zaradi premajhnega poznavanja teh področij s strani zaposlenih v slovenskih podjetjih.

Praktična uporabnost:

Pridobljeni rezultati in njihova interpretacija bodo lahko iztočnica za nadaljnje poglobljene raziskave na področju video nadzora in korporativne varnosti.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Z raziskavo bo lahko strokovna javnost pridobila odgovore na sedaj še premalo raziskanem področju video nadzora in korporativne varnosti.

UDK: 005.934

Ključne besede: video nadzor, korporativna varnost, podjetja, varovanje, Slovenija

Celoten članek

v angleškem jeziku