Učinkovitost sistema korporativne varnosti pri upravljanju informacijskih groženj: pregled trenutnega stanja

Namen prispevka:

Informacijska varnost mora biti cilj vsake organizacije, ki želi odgovorno slediti tehnološkim trendom. Namen prispevka je analizirati prakso organizacij pri soočanju z informacijskimi tveganji, pojasniti prednosti celovite ureditve informacijske varnosti kot poslovne funkcije in izboljšati razumevanje aktualnih problemov, povezanih z njenim upravljanjem.

Metode:

Uporabljena je deskriptivna metoda in vsebinska analiza mednarodnih poročil in raziskav, povezanih z informacijsko varnostjo. Ugotovitve pridobljene s komparativno metodo in zaključki so podprti z drugimi strokovnimi viri.

Ugotovitve:

Zaradi velikega obsega informacijskega premoženja, sofisticiranih informacijskih groženj in heterogene narave varnostnih dejavnikov je učinkovitost informacijske varnosti težko uresničljiv cilj. Ugotavljamo, da je veliko organizacij pri celoviti obravnavi informacijske varnosti šele na začetni stopnji, saj se v praksi podjetja še vedno ukvarjajo z zastarelimi problemi, medtem ko je sledenje uporabniškim trendom zelo aktualno. Takšno stanje predstavlja velik izziv za management organizacij.

Praktična uporabnost:

Ugotovitve prispevka so uporabne na znanstveno-raziskovalnem področju oz. ravni analiziranja in ocenjevanja informacijske varnosti, viktimizacije ter upravljavskem nivoju, za lažje strateško načrtovanje in sprejemanje odločitev.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Prispevek s pregledom stanja predstavlja izhodiščno informacijskovarnostno situacijo v poslovnem okolju in podaja oceno razvitosti ter učinkovitosti informacijske varnosti kot poslovne funkcije. Na podlagi analize rezultatov so identificirani tudi sodobni varnostni izzivi in organizacijske smernice za prihodnost.

UDK: 004.056

Ključne besede: informacijska varnost, korporativna varnost, učinkovitost, upravljanje, varnostni izzivi

Celoten članek

v angleškem jeziku