Dejavniki sprejemanja odločitev pri urejanju učinkovite informacijske varnosti v organizacijah

Kaja Prislan, Igor Bernik

Namen prispevka:

V preglednem znanstvenem prispevku analiziramo aktualne varnostne trende in sociološke ter psihološke ovire, s katerimi se sooča varnostni management, z namenom pojasniti dileme pri zagotavljanju informacijske varnosti. V času negotovih razmer v poslovnem okolju postaja informacijska varnost vse pomembnejši poslovni proces. Učinkovitost je pogojena z različnimi okoljskimi, strukturnimi in osebnostnimi dejavniki, ki jih je potrebno upravljati, če se želi ustrezno obvladovati tveganja, ki ogrožajo obstoj organizacij.

Metode:

Analiza varnostnih trendov je izvedena s pregledom aktualnih mednarodnih raziskav o trenutnem stanju informacijske varnosti. Prav tako je bil izveden pregled teorij, ki pojasnjujejo vpliv psiholoških dejavnikov na odločitvene procese. S sintezo ugotovitev smo izoblikovali predpostavke o vzrokih neracionalnih odločitev, teoretične pristope pa smo nadgradili z njihovo umestitvijo v organizacijsko in varnostno področje.

Ugotovitve:

Ugotavljamo, da organizacije funkcije informacijske varnosti ne razvijajo ustrezno. Pregled aktualnih raziskav je pokazal, da se organizacije pogosto neučinkovito odzivajo na povečana varnostna tveganja, saj jim to onemogočajo neugodne poslovne razmere, strokovna nepodkovanost in tradicionalna vodstvena mentaliteta, spremembe na področju varnostnih rešitev in kognitivne pristranskosti pri odločevalcih. Prav tako ugotavljamo, da je učinkovitost informacijske varnosti vse bolj pogojena z netehničnimi ukrepi, pri čemer največjo vlogo odigra usposobljen, dobro razvit in strateško naravnan varnostni management.

Praktična uporabnost:

Varnostni trendi, ki jih predstavljamo v prispevku, za večino sodobnih organizacij predstavljajo velik izziv pri doseganju poslovne uspešnosti. S prispevkom želimo opozoriti na sodobne varnostne dileme in prispevati k večji ozaveščenosti odgovornega managementa. Ponujamo tudi izhodiščne točke za učinkovito soočanje s kognitivnimi ovirami pri sprejemanju odločitev.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Prispevek je aktualen, saj analizira najnovejše raziskave o informacijski varnosti in na osnovi tega predstavlja sodobne trende. Prav tako je izviren, ker združuje spoznanja s področja psihologije tveganj in odločitev ter informacijske varnosti v organizacijski kontekst.

UDK: 004.056:005

Ključne besede: informacijska varnost, organizacija, varnostni trendi, psihologija tveganj, varnostni management, odločitveni procesi

Celoten članek