Zagotavljanje varnosti informacij z razumevanjem uporabnikovega ravnanja z mobilno napravo

Igor Bernik, Blaž Markelj

Namen prispevka:

Uporabniki različnih demografskih skupin vsakodnevno uporabljajo mobilne naprave v osebne in poslovne namene. Pri uporabi mobilnih naprav s pomočjo nameščene programske opreme in pri dostopanju do omrežij zanemarjajo varovanje informacij in večinoma ne delujejo v skladu s principi informacijske varnosti. Ob nevestni rabi mobilnih naprav je tveganje veliko. Ker so študenti velika skupina uporabnikov mobilnih naprav, ki vstopa v poslovni svet, smo izvedli raziskavo, kako le-ti uporabljajo mobilne naprave, koliko poznajo grožnje in uporabo možnih varnostnih zaščit. S tem znanjem organizacije lahko pripravimo na trenutne in prihajajoče informacijskovarnostne izzive.

Metode:

Predstavljene ugotovitve temeljijo na deskriptivnih dognanjih, izhajajočih iz pregleda virov in izvedene raziskave med študentsko populacijo ter analizirane s pomočjo statističnih metod.

Ugotovitve:

Študenti slabo poznajo načela varne uporabe mobilnih naprav, programske opreme zanje ter groženj in varnostnih rešitev. Glavne ugotovitve raziskave, izvedene 2012, pokažejo nizko stopnjo zavedanja in poznavanja groženj, ki pretijo uporabnikom mobilnih naprav ter nizko stopnjo uporabe varnostnih rešitev. Mobilne naprave postajajo mesto, kjer se shranjujejo in obdelujejo osebni in poslovni podatki. Pri mobilnih napravah je meja med osebnimi in poslovnimi podatki popolnoma izginila. Zato je pri uporabi mobilnih naprav priporočljivo spoštovati informacijskovarnostna priporočila in s tem zagotoviti ustrezno zaščito podatkov, do katerih imamo dostop.

Omejitve/uporabnost raziskave

Znanstvene objave na temo, ki jo obravnavamo v prispevku, so redke. Navedb primerov širših razsežnosti zlorab iz prakse, preiskovanja kriminalitete in dejanskih sodnih obravnav pa je malo.

Praktična uporabnost:

Skozi izsledke ugotavljamo načine uporabe mobilne naprave, zavedanje groženj in uporabo varnostnih rešitev.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Menimo, da je delo na področju uporabe mobilnih naprav originalno in na izviren način obravnava predstavljeno problematiko.

UDK: 004.056:621.395.721.5

Ključne besede: mobilne naprave, grožnje, varnost, študenti

Celoten članek